♥
Witajcie!
Dziś mam dla Was bardzo słooooodki post!
Ponieważ rozpoczęło się TRUSKAWKOWE szaleństwo zaczęłam w naszym domu przygotowywać sezonowe smakołyki! Są truskawkowe koktajle, ciasteczka, ciasta i (nasz ulubiony)
--> TORT PAVLOVA! <--
Moja przygoda z pieczeniem zaczęła się, kiedy byłam dzieckiem. Uczyła mnie tego mama :) Kiedy miałam 12 lat upiekłam pierwsze ciasto : BUDYNIAK (ciasto kruche + budyń w środku) :) Wszędzie pełno mąki, nieporadna pokraka z centymetrem krawieckim mierzyłam ciasto, żeby idealnie zmieściło się w blaszce :) Ale domownicy mięli ze mnie radochę! Ale cisto wyszło i szybko zniknęło. I tak od blisko 18 lat piekę sobie ciasta z ogromną przyjemnością (ku uciesze moich domowników).
Tort Pavlova, czyli po prostu Bezę z owocami, zaczęłam piec dwa lata temu. Zaszczepiłam się od kuzynek z Pomorza :) Raz spróbujesz i nie możesz przestać! No tak nam posmakowała, że w końcu zaczęłam robić to słodkie cudo w naszym domu :)
Kiedy udostępniałam zdjęcia z bezą na Facebooku i Instagramie dostawałam wiele wiadomości z prośbą o przepis. Dlatego postanowiłam zamieścić go na blogu! Łatwo się robi, a smakuje naprawdę REWELACYJNIE!! Ale UWAGA! Mam dla Was dwie wersje na zrobienie bezy :) Jedna dla tych, którzy umieją i lubią piec. Druga dla tych, którzy kochają jeść bezę, ale nie umieją, bądź boją się ją zrobić :)
# domowa Beza
Składniki:
* 5 białek
* 25 dag drobnego cukru
* łyżeczka octu winnego
* łyżeczka mąki ziemniaczanej
NA KREM:
* 300 ml śmietanki 30%
* 2 op. śmietanfix
* czubata łyżka cukry pudry
* owoce (KONIECZNIE ŚWIEŻE, nie mrożone )
* listki mięty do ozdoby
Nastawić piekarnik na 170 st.C.
W wysokim naczyniu ubić białka do białości. Dalej ubijać, dosypując drobny cukier. Gdy będzie sztywne i lśniące, dodać ocet, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać.
Papier do pieczenia położyć na blasze i narysować koło o średnicy ok. 20cm (ja odrysowuję talerz). Wypełnić koło białkiem.
Piec ok. 5 min w temp. 170 st.C, potem obniżyć temperaturę do ok. 140 st.C i suszyć bezę 2 godz. Wystudzić.
Cukier puder wymieszać ze śmietanfixem. Kremówkę ubić z wymieszanym cukrem i wyłożyć na bezę. Owoce umyć, osuszyć i pokroić, następnie wyłożyć na wierzch. Koniecznie muszą być świeże, bo od mrożonych beza podejdzie "wodą" i rozmięknie. Przyozdobić listkami mięty!
Z jakimi owocami robiłam? Z truskawkami, borówkami, malinami, jagodami. Niekiedy mieszam owoce :)
# szybka beza z torebki
A teraz podpowiem jak zrobić bezę w domu szybko, łatwo i z takim samym efektem tym, którzy nie radzą sobie specjalnie z pieczeniem. Tym patentem jest "Duża Beza" Delecty.
Przepis jak zrobić jest z tyłu opakowania, ale powiem Wam, że potrzebujecie tam jedynie:
* 125ml zimnej wody
* i tych samych składników na krem, co w domowej bezie.
Czyli zmienia nam się jedynie sposób upieczenia samej bezy. Do wysokiego naczynia wlewacie wodę, wsypujecie zawartość opakowania i mixujecie na najwyższych obrotach 10 min. Pieczecie w temp. 140 st.C godzinę i 40min suszycie :)
Prawda, że szybko?
♥
Ja szczerze Wam powiem, że robię obie wersje. Jeżeli macie ochotę możecie zrobić inny krem. Niekiedy robię dwie bezy, przekładam kremem, na wierzch krem i owoce, i jeszcze kruszę pistacje.
Mniam!!
♥
W naszym domu baaardzo często piekę beze!!
Spróbujecie Wy?
A może macie inne patenty na upieczenie bezy?
♥
Pozdrawiam
asia
♥
Smacznego :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj mam zamiar upiec. MNIĄ:D
OdpowiedzUsuńBeza chodzi za mną oj chodzi :) Chyba się skuszę :D
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że istnieje ta druga wersja;) Kiedyś wypróbuje. Ostatnio robiłam beziki i podczas ubijania piany spaliłam robota:))) Ale byłam zła... ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, pozdrawiam Cię!
Kasia
Ale to przepysznie wygląda :) I jeszcze truskawki <3 sezon truskawkowy rusza pełną parą :))
OdpowiedzUsuńAle ładnie Ci ta beza wyszła - jeszcze nigdy nie korzystałam z tej zasypki Delecty....Dzięki, często zamawiałam bezy u lokalnego piekarza, aby sie nie babrać i dobrze mieć zrobione a z taką Delectą to będzie pestka :)
OdpowiedzUsuńi tak sie to robi
OdpowiedzUsuńAle słodkości, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.akcesoriamody.pl/pl/menu/chusty-apaszki/chusty-jedwabne-196.html,
OdpowiedzUsuńdelikatne szale wieczorowe,
laura verdiani
Super ciekawy wpis
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuń